In het kader van de laatste competitiewedstrijd van 2018 ging afgelopen zaterdag het eerste elftal van SVVN op bezoek voor de gemeentelijke derby bij VV Hellendoorn. Het was koud in Heldern. Bitterkoud. De oostenwind maakte het bijzonder onaangenaam voor de in grote getalen aanwezige publiek. Ze hebben het goed voor elkaar bij VV Hellendoorn. Alles is in de puntjes geregeld. VV Hellendoorn is voor aanvang van deze wedstrijd terug te vinden in de subtop op de vierde plaats. Vorige week zaterdag leed het de eerste nederlaag bij koploper PH. SVVN moet het doen met een plaats onder in de middenmoot. Zij staan negende. In een teleurstellende wedstrijd werd vorige week thuis gelijkgespeeld tegen ASV’57.

De scheidsrechter werd in de loop van de week een paar keer gewisseld en uiteindelijk werd de heer Gerben Smeenk uit Deventer bereid gevonden om deze wedstrijd in goede banen te leiden. Om 15:00 uur werd op het kunstgras te Hellendoorn afgetrapt voor deze wedstrijd. SVVN nam vanaf het begin brutaal het heft in handen. De tegenstander werd fel afgejaagd en er werd voor elke meter op het veld gestreden. Niet dat dit direct tot talrijke of grote doelkansen leidde, maar de groenwitten hadden vanaf het eerste fluitsignaal een veldoverwicht.

Hellendoorn kreeg daarentegen wel een aantal corners, maar de thuisclub slaagde er maar niet in om enig gevaar te stichten voor het vijandelijke doel. Dat gold min of meer voor SVVN zodat de eerste helft zich vooral op het middenveld af speelde. Na iets minder dan half uur komt daar verandering in. Frank Bolink heeft het op de heupen en slalomt vanaf links de vijandelijke zestien in. Hij kapt doelman Ruben Meijer van VV Hellendoorn uit en legt de bal panklaar voor op de meegelopen Joost ten Kleij. Die heeft wel hinder van een verdediger, maar weet toch de bal in de linkerhoek van het lege doel te schieten: 0-1.

Een fijne meevaller voor de Vladding. Ook na dit doelpunt verandert het spelbeeld nauwelijks. SVVN speelt alert en is de bovenliggende partij in deze wedstrijd. Toch is er in de eerste helft nog een incident die wedstrijd behoorlijk zou beïnvloeden. In de 42ste minuut gaat vanaf rechts een aanvaller van Hellendoorn het penaltygebied in en wordt daarbij onderuitgehaald door Delano Papilaja. De scheidsrechter geeft een penalty en tot overmaat van ramp geeft hij, na enige bedenktijd, Delano de rode kaart. De scheidsrechter beoordeelt dus dat Delano niet de instantie had om de bal te spelen.

Aanvoerder Stephan Lamers schiet de penalty feilloos binnen en zo gaan beiden partijen met 1-1 ruststand aan de thee. SVVN houdt een wrange smaak over. Ze waren de eerste helft beter en moeten de gehele tweede helft met een man minder spelen tegen een niet misselijke tegenstander. Het wordt een moeilijk karwei om hier nog een resultaat te halen.

Na de rust blijft Frank Bolink achter in de kleedkamer. Hij begin al niet helemaal fit aan de wedstrijd en wordt gewisseld voor Alwin Zigterman om de achterhoede te herstellen na het wegvallen van Delano Papilaja. SVVN werkt zich in de tweede helft een slag in de rondte. Hellendoorn probeert de vrije man te vinden, maar daar slaagt het lang altijd niet in. SVVN legt veel energie in de wedstrijd en doet daarmee de numerieke minderheid te niet.

De eerste kans van de tweede helft is wel voor Hellendoorn. In de 48ste minuut wordt een aanvaller de diepte in gestuurd. Hij gaat alleen op doelman Patriz Loohuis van SVVN af en de aanvaller geeft de bal af op een meegelopen collega die al dan niet buitenspel staat. Dat doet er niet zoveel toe want hij schiet de bal naast het compleet lege doel. SVVN blijft knokken voor elke meter en krijgt een kans om weer op voorsprong te komen. Na een vlotte aanval op links komt de bal op rechts bij Leon Kienhuis. Die kopt de bal op doel. Melvin Morsink staat op de doellijn, maar zijn inzet gaat via een verdediger van Hellendoorn naast het doel.

Twee minuten later een curieus moment aan de andere kant van het veld. De aanval komt uiteindelijk voor de voeten van Stefan Tuink van de thuisclub. Hij schiet de bal onhoudbaar tegen de onderkant van de lat waarna de bal weer in het veld springt. Of de bal daarbij in zijn geheel de doellijn heeft gepasseerd zal altijd de vraag blijven. Er wordt geen doelpunt toegekend en zo blijven beide ploegen in balans. In het restant van de eerste helft knokt SVVN zich helemaal leeg. Het komt zelf niet veel aan aanvallen toe, maar erg veel gevaar van de thuisclub is er ook niet.

De hoeveelheid energie die SVVN op de mat brengt eist uiteindelijk natuurlijk zijn tol. In de 75ste minuut krijgt Leon Kienhuis kramp en drie minuten later moet hij zich laten wisselen. Leon is helemaal leeg gespeeld en verdient een groot compliment voor zijn inzet deze middag. Dat geldt overigens ook voor de overige negen helden in het groenwit. SVVN lijkt te moeten accepteren dat een gelijkspel het maximale resultaat is deze middag. Toch zouden beide ploegen niet één punt overhouden aan deze wedstrijd.

In de 83ste minuut stoomt rechtsback Johnny Teterissa op langs zijlijn. Hij wil een voorzet geven en doet dat niet iets te scherp. Wat heet! Hij ziet de bal zo maar in de linkerbovenhoek belanden achter de verbouwereerde keeper Meijer van VV Hellendoorn. De ontlading na dit doelpunt is enorm. Op basis van werklust is deze voorsprong volledig terecht, maar Hellendoorn zou toch maar zo het mannetje meer uit kunnen spelen. Dat gebeurt niet. Hellendoorn speelt na de achterstand apathisch. De voorsprong komt in het laatste stukje van de wedstrijd eigenlijk nauwelijks in gevaar ondanks dat spanning om te snijden is.

Aan alle onzekerheid komt in de 89ste minuut een eind. Een scherpe counter wordt diep gespeeld op Roy Mulder. De scheidsrechter ziet dat Roy achter de laatste verdediger komt en negeert het vlagsignaal van zijn assistent. Alleen op de doelman rondt Roy de bal vakbekwaam af en gooit met zijn doelpunt de wedstrijd in het slot. Toen na de blessuretijd het laatste fluitsignaal klonk was de euforie bij SVVN met geen pen te beschrijven. Superlatieven komen te kort om de prestatie van de Volharding deze middag te beschrijven. De overwinning werd uitgebreid met de vele supporters gevierd.

SVVN heeft zich helemaal leeg gespeeld en dat is een leuk cadeautje voor fysiektrainer Wouter Beldman die juist deze dag zijn verjaardag vierde. Door de overwinning steeg SVVN naar het linker rijtje. Ze staan nu zevende. Met een fantastisch gevoel de winterstop in dus. De competitie wordt op zaterdag 19 januari 2019 hervat met een thuiswedstrijd. Dan komt koploper PH naar Nijverdal. De wedstrijd begint om 14:30 uur.

Vanaf deze plek wens ik iedereen fijne feestdagen toe en sportief en gezond 2019.

Opstelling SVVN: Patriz Loohuis; Johnny Teterissa, Martijn ter Steege, Delano Papilaja, Kars ter Avest; Leon Kienhuis (78. Bas Koedijk), Delano Burnama, Joost ten Kleij; Melvin Morsink, Roy Mulder (90+. Arvid Holt) en Frank Bolink (46. Alwin Zigterman).

Geel: Kars ter Avest

Rood: 42. Delano Papilaja.

Foto’s en video met dank aan Cynthia Beldman.