Afgelopen zaterdag werd DE derby van Nijverdal gespeeld op Sportpark Groot Lochter. Behalve de eer van het dorp staan er uiteraard drie punten op het spel. En we zijn inmiddels in een cruciale fase van de competitie beland en beide teams kunnen de punten aan het einde van de competitie hard gebruiken. SVVN staat op de achtste plaats. Dat lijkt veilig, maar het gat naar de twaalfde plaats die aan het einde van de rit nacompetitie om lijfsbehoud betekend is slechts vijf punten. En daar staat onze tegenstander van deze middag DES. Voor hun is de situatie dus nog penibeler. Naast het sportieve aspect stond deze wedstrijd ook in het teken van de actie Help Roy Lopen ->https://nl.dreamordonate.com/dromen/operatie-zwitserland-lion-procedure/. Uw gift is nog steeds welkom.

De belangen waren dus groot deze wedstrijd. Dat was in de week voorafgaand ook merkbaar. De supportersgroep Ultra’s SVVN pakten groots uit bij de laatste training op donderdag. Op vrijdag werd er een spandoek van 25 meter van de TOV neergehangen en ook de Ultra’s kleden het Sportpark aan. Diezelfde Ultra’s zorgden bij de opkomst voor een groene hel. De toon was gezet. Derby’s zijn zelden goed en daar was deze wedstrijd geen uitzondering op. De opkomst was lange tijd het enige vermelden waard. Maar het gaat uiteraard om de wedstrijd. SVVN kreeg vlak voor aanvang een domper te verwerken. Aanvoerder Roy Mulder moest plots met zijn vriendin naar het ziekenhuis en was niet beschikbaar. De aanval bestond hierdoor uit Johnny Teterissa, Bas Koedijk en Frank Bolink. Speciaal aandacht voor deze wedstrijd was er voor Jonny van de Maat. Jonny is ziek, maar staat symbool voor Volharding. Hij wou per se bij deze wedstrijd aanwezig zijn. Hij krijg een prachtig cadeau van DES.

Om iets naar half drie, toen de rook enigszins was opgetrokken, gaf scheidsrechter John Schumer het startsein voor de wedstrijd. Het was een rommelig begin van de wedstrijd die bol stond van de foute passes. Het eerste kansje was voor de thuisploeg. Frank Bolink legt de bal op Joost die vanaf de punt zestien op doel schiet. Zijn schot mist kracht en precisie om echt gevaarlijk te worden. Doelman Hogenkamp van DES hoeft niet in actie te komen. Verder valt er weinig te genieten. DES heeft meer balbezit, maar doet daar helemaal niets mee. Het is allemaal erg apathisch wat de honderden toegestroomde toeschouwers deze middag voorgeschoteld krijgen.

Iets na het half uur is daar dan het eerste dreigende moment voor het doel van SVVN. Pieter Rozema geeft voor vanaf rechts. Sven Mensink krijgt een kopkans maar mikt te hoog en zo ziet Patriz Loohuis de bal over zijn doel gaan. Een minuut later krijgt Joost ten Kleij de bal plots voor zijn voeten. Hij schiet ineens en ziet de bal op het dak van het doel belanden. Het is allemaal een zeer matige bedoening en dat de wedstrijd ging rustten met de brilstand op het scorebord was volkomen logisch na wat de 22 spelers de toeschouwers voor schotelden.

Na de thee veranderde er weinig aan het spelbeeld. DES had meer balbezit, maar deed er niks mee. SVVN oogde tandeloos. In de 48ste minuut ziet een speler van DES net over de middenlijn Patriz Loohuis ver voor zijn doel staan. Hij schiet de bal op doel, maar Patriz weet met moeite zijn doel schoon te houden. In de 63ste minuut haalt Julian op den Dries Delano Burnama naar de kant. Delano speelde goed, maar had al een gele kaart te pakken en solliciteerde naar zijn tweede gele kaart. Zijn vervanger is de net 16 jaar geworden Rowan Wijnen.

Rowan bracht nieuw elan in het spel van SVVN. Hij zet de tegenstander onder druk en zorgde er zowaar voor dat SVVN iets van druk op de defensie van DES kon zetten. In de 66ste minuut komt Melvin Morsink binnen de lijnen. Het is voor Melvin een rentree na maandenlang blessureleed. Ook deze wissel geeft SVVN de nodige aanvallende impulsen. In de 70ste minuut slingert Frank Bolink op de herkenbare manier de zestien in. Niet ver van de achterlijn vindt hij met zijn schot de vuisten van de doelman.

In de 76ste minuut krijgt SVVN een vrije trap iets over de middenlijn. Delano Papilaja, die een puike pot speelde, pompt de bal de vijandelijke zestien in. Doelman Hogenkamp stormt zijn doel uit en gaat het duel aan met de vrijstaande Joost ten Kleij en Melvin Hulsman. Hij lijkt te winnen maar bokst de bal voor de voeten van Melvin Morsink. Die bedenkt zich geen moment en schiet de bal in het lege doel. De 1-0 voorsprong voor SVVN dus. Nauwelijks verdiend, maar wie maalt daar nou om?

In de 81ste minuut de mooiste actie van de wedstrijd. Joost ten Kleij komt op links iets over middenlijn in balbezit. Hij passeert vier tegenstanders op weg naar de vijandelijke achterlijn. Zijn voorzet weet helaas net niet Rowan Wijnen te bereiken. DES weet net als eigenlijk de gehele wedstrijd niet of nauwelijks gevaarlijk te worden. De voorsprong van SVVN komt dan ook niet in gevaar. De enigste kans op een puntje is in blessuretijd. Een vrije kopbal van dichtbij wordt op weergaloze manier.

Zo eindigt de wedstrijd die eigenlijk geen winnaar verdiende in een 1-0 overwinning voor SVVN. Uiteraard was de ontlading groot bij alles en iedereen wat SVVN een warm hart toedraagt. Niet alleen werd de beladen derby gewonnen, ook groeide het gat tussenbeide naar acht punten. Met nog zes wedstrijden te gaan is dat een aardige veilige marge. DES moet zich wel zorgen maken. Het gat naar een veilige plek is vier punten en zij zullen alle zeilen bij moeten zetten om nacompetitie te ontlopen. Wij wensen hun daarbij veel succes. Want we willen graag DES ook volgend seizoen ontmoeten. Een fijne bijkomstigheid is dat er maar liefst €3600,- is opgehaald voor Roy Scholten.

Volgende week wordt er weer een derby op Sportpark Groot Lochter gespeeld. Ditmaal is het de beurt aan VV Hellendoorn. Uiteraard is deze derby veel minder beladen dan tegen DES. De aftrap van de wedstrijd SVVN – VV Hellendoorn is om half drie. Fluitist is de heer Wieger Braaksma uit Borne.

Opstelling SVVN: Patriz Loohuis; Alwin Zigterman, Martijn ter Steege, Delano Papilaja, Kars ter Avest; Delano Burnama (63. Rowan Wijnen), Joost ten Kleij, Melvin Hulsman; Johnny Teterissa 66. Melvin Morsink), Bas Koedijk (80. Arvid Holt) en Frank Bolink.

Geel: Kars ter Avest, Delano Burnama en Bas Koedijk.

Foto’s met dank aan Cynthia Beldman.