Door Albert Schuurman

Het is zondagmorgen, buiten is het wit. Net mijn tweede kopje koffie op en aan het namijmeren over een prachtig weekend. Een weekend met een heel hoog “Volharding” gehalte.

Vrijdagavond een prachtige reünie gehad met een geweldig opkomst. Rond de 150 mannen en vrouwen waren naar het SVVN-clubgebouw gekomen. Die hadden, zoals velen ons lieten weten, een topavond gehad.

Prachtig zoals het gisteren werd verwoord in Hellendoorn door een lid: “ik heb in heel lang niet zo een mooie avond gehad”. Als dan gisteren het eerste na een prachtige wedstrijd dan ook nog met 3-1 wint bij de vv Hellendoorn, 50 minuten met een man minder strijden voor elke meter kunstgras, zoals het past bij de naam van onze club de Volharding. Deze naam, die voor de tweede V in onze huidige naam staat. Zo hadden we nog steeds geheten als de KNVB  niet had besloten dat de naam Volharding niet meer mocht. Er was ook een Volharding in Nunspeet, dat trouwens nu door het leven gaat als vv Nunspeet. De naam die onze club met trots door de eeuwen heen heeft gedragen, zo bleek uit de vele verhalen, anekdotes, foto’s en meer op de reünie. Die werd zaterdag nog eens bevestigd door ons eerste en de supporters, wat vooral tot uiting kwam na afloop van de wedstrijd. Een kippenvel moment, zoals er zoveel zijn geweest in 90 jaar Volharding/SVVN.

Vanaf half acht kwamen de “reünisten” binnen en konden genieten van een kopje koffie en een plakje cake. Rond kwart over acht was de “zaal” al goed vol. Het was iets voor half negen toen voorzitter Peter van der Linde de “aftrap deed”, alle aanwezigen welkom heette en in het bijzonder de oud hoofd- en jeugdtrainers.
Namens de reüniecommissie deed Albert Schuurman het woord. Met een aantal foto’s van alle velden, kleedkamers en clubgebouwen nam hij de aanwezigen mee door de historie van Volharding. Zijn verhaal ging verder met deze woorden: “De voorzitter heeft al een aantal trainers genoemd. Nu wil ik mij wagen aan een aantal spelers, dat kan gevaarlijk zijn je kunt natuurlijk makkelijk een coryfee uit het verleden vergeten. Nee, ik ga niet iedereen noemen die kampioen is geworden met SVVN  1 maar wel een paar van diegene die aanwezig zijn, Gerrit Tijhuis (81 goals voor het 1e)), voor oud-trainer Lankes (jaren ’50) Gerrit T. meende ik. Driemaal is Gerrit kampioen geworden met SVVN 1: 52-53, 54-55 en 63-64. Uit dat team van ’64 zijn ook Gerrit Malkus (39 goals voor het 1e) en Henk Alberts (2e op de topscorerlijst van het 1e met 127 goals) aanwezig. Tot slot dit nog: Toen wij de aanmelding kregen van Gert Schuurman 1952 tot 1958 (toen naar Hellendoorn verhuist), jeugdlid van SVVN en zoon van Henk J. Schuurman oud-voorzitter van de Volharding, moest ik aan het volgende denken….

 

Op 22 april 1942 nam het bestuur en de leden o.l.v. van Voorzitter Henk J. Schuurman het moedige besluit om te stoppen met voetballen. Er moest van de Duitse bezetter een bord: “Verboden voor Joden” worden geplaatst aan het veld aan de Ericaweg. Diep respect voor het bestuur en leden die deze beslissing durfden te nemen en de eventuele consequenties voor lief namen”. Hierbij werd een dia op het scherm vertoon uit de Tubantia van 1 mei 1942 waarin het bericht stond dat de Volharding was opgeheven. Zo was dat feit bekend in heel Twente en Nijverdal.

Daarna was het tijd om te genieten van foto’s, oude krantenartikelen, boeken e.d., een hapje en een drankje en natuurlijk de gesprekken tussen de vele oud-ploeggenoten, trainers en leden.
Rond kwart over negen stroomde de zaal weer helemaal vol voor het optreden van Jan Niewold, die een prachtig lied had gemaakt over 90 jaar SVVN. Na het refrein met alle aanwezigen te hebben geoefend werd er al vlot goed meegezongen. Jan bracht, met verve, het nummer voor het voetlicht. Ik denk dat dit een van de hoogtepunten van de avond was en wij het nummer nog wel vaker zullen horen. Met de tekst van zijn lied heeft Jan Niewold precies omschreven waar SVVN voor staat, vroeger, nu en in de toekomst.

Het bleef nog lang heel gezellig in ons clubgebouw.
Rest mijn nog het barpersoneel Herman, Gerrit, Daniella en Cynthia te bedanken. Ook het bestuur voor de traktaties, het was perfect. Marcel Manenschijn, voor de achtergrondmuziek e.d. en Jan Niewold voor zijn prachtige lied en optreden.
Last, but not least, alle aanwezigen die voor een geweldige avond hebben gezorgd.

Voor wie de diapresentatie van Albert Schuurman nog een keer na wil kijken: Klik op de link hieronder.

Ging dat allemaal te snel? Klik op het album hieronder zodat je in je eigen tempo alles nog een keer weer kunt kijken. In het andere album staan de foto van de avond.